skotrend.se

Skor till jobbet - Tips för att välja rätt

Hem > Skor till jobbet – Tips för att välja rätt

Skor till jobbet – Tips för att väja rätt

Det är viktigt att hitta rätt skor till jobbet för att undvika problem med värk och skada på fötterna och hälarna. Vad som är rätt beror till viss del på vad ditt arbete involverar, men du får här några bra tips på vad du bör ha i åtanke när du letar efter skor.

5 tips för att välja bra skor till jobbet

Här hittar du fem bra tips på saker du bör göra och ha i åtanke när du ska hitta bra skor till jobbet, för att få ett så bra resultat som möjligt.

Köp arbetsskor i bra kvalitet

Det kanske kan tyckas självklart att du ska köpa arbetsskor i bra kvalitet, men det är något som tål att poängteras – skor behöver inte vara dåliga bara för att de kostar mindre, men om du enbart tittar på prislappen eller väljer vanliga skor istället för sådana utformade som arbetsskor får du också resultat därefter.

Funderar du på var du kan hitta fotriktiga och prisvärda skor till jobbet? Köp arbetsskor hos Wexman.se – en erfaren återförsäljare av arbetskläder och varselkläder. De säljer högkvalitativa och bekväma arbetsskor från märken som DeWALT och Sievi. Här finner du lätta arbetsskor med stålhätta som lämpar sig för olika yrken. Välj mellan flera praktiska modeller för både dam och herr.

Välj arbetsskor & arbetsstrumpor som andas

För dig som har skorna på dig under en längre tid under arbetet är det särskilt viktigt att du väljer arbetsskor och arbetsstrumpor som andas. Detta kan till exempel innebära att använda sandaler eller tofflor, men lika gärna att skorna är gjorda i ett material som andas. Genom detta kan du undvika ökad svettning, och därmed inte bara få en bekvämare upplevelse, utan också minska risk för till exempel fotsvamp, som ju frodas i varma och fuktiga miljöer som instängda skor.

Mät ut din storlek

Att det kan vara bra att mäta ut din storlek kanske också känns som självklart för vissa, men nog är det många som helt enkelt köper ett nytt par skor i samma storlek som de skor du redan har. Ofta blir detta ganska bra, men våra fötter kan både växa och krympa även i vuxen ålder – och det är inte ovanligt att detta sker vid belastning på hårt golv, vilket ju ofta kan vara fallet på arbetsplatser om du inte har bra skor.

Rätt sulor på arbetsskor

Att utrusta dina arbetsskor med rätt sulor är också viktigt för att underlätta så mycket som möjligt för dina fötter, hälar, knän och höfter. Titta efter ergonomiska sulor som fungerar stötdämpande och som ger extra stöd där du behöver det. Fötter ser olika ut, och därför är det viktigt att du tar dig tid att titta på vad det är du behöver hjälp med – till exempel kan det vara bra att se efter hålfotsinlägg om du lätt får problem med smärta i hålfoten.

Rätt passform

När det talas om skostorlek handlar det ofta om att längden på skon ska passa – men det är bara en av flera saker att tänka på. Om skor saknar tillräckligt utrymme på bredden för dina fötter är det obekvämt att bära dem, särskilt under längre perioder – men är de för breda finns risken för skoskav när de gnider mot fötterna. Se även till att skorna inte trycker mot foten ovanifrån, och att du har utrymme att vicka på tårna.

Yrkesskor – Olika exempel

Olika typer av yrken innebär olika förutsättningar, och därmed finns det också olika skor som passar olika bra för varje. Här går vi genom fyra exempel på vanliga typer av yrkesskor.
Skor i vården
Arbetsskor med stålhätta
Arbetsskor med klack
Arbetsskor – förskola

För dig som jobbar inom vår och omsorg innebär arbetet ofta att du måste stå upp under längre perioder, ofta på ett hårt golv. Därför är det viktigt med ergonomiska skor som andas väl, och populärt med till exempel sandaler eller tofflor. Du kan läsa mer om skor i vården här.

Inom vissa typer av yrken är det viktigt att dina skor skyddar dina fötter från föremål och ämnen som till exempel skulle kunna råka klämma eller skära dig. Då är ett bra alternativ arbetsskor med stålhätta, även känt som stålhätteskor, eventuellt med spiktrampskydd beroende på hur din arbetsmiljö ser ut.

Inom vissa typer av arbeten är det viktigt att du ser välklädd och stilfull ut, och detta kan innebära klackskor. Då är det extra viktigt att du väljer ergonomiska arbetsskor med klack, så att du inte skadar och tröttar ut dina fötter i festskor som inte är utformade för långvarig användning.

Arbetsskor till förskola är mycket varierande, då du arbetar både inne och ute, och såväl under den varma som kalla delen av året. Liksom inom vården är sandaler och tofflor som andas ofta bra alternativ för inomhusverksamheten, medan ergonomiska sneakers och varma stövlar kan behövas när du och barnen ska ut.

Vanliga frågor och svar om skor till jobbet

Det finns vissa frågor om skor till jobbet som många frågar sig och som återkommer gång på gång, och vi har samlat och givit svar på några av dessa nedan:

Hur ofta ska man byta arbetsskor?

Hur ofta man ska byta arbetsskor beror till viss del på hur mycket de används och slits, men som generell regel kan det vara dags att byta ut dem mot nya cirka en gång per år. Du med olika arbetsskor per årstid eller dylikt kan ibland byta dem mer sällan.

När måste man ha skyddsskor?

Man måste ha skyddsskor när man jobbar i en miljö eller situation som annars skulle innebära fara för din hälsa eller säkerhet – till exempel om du arbetar i stark kyla eller hetta. Det är då din arbetsgivare som ska bekosta detta och andra typer av skyddskläder åt de anställda. Läs mer om skyddskor hos Arbetsmiljöverket.

Finns det bra skor att stå och jobba i?

Ja, det finns bra skor att stå och jobba i – ta dig gärna en titt på skor avsedda för vårdpersonal (även ifall detta inte är vad du jobbar med). Bland dessa finns ergonomiska skor av flera modeller, med bra andning. Se även till att skaffa bra sulor till skorna.