Vilka skor när?

Har man en aktiv livsstil kanske man gör lite av varje för att få variation. Det är jättekul att vara ute i naturen och givande att träna på gymmet men passar verkligen en sko till alla tillfällen?

Svaret är tyvärr nej. Man behöver olika typer av skor beroende på var man är och vad man ska göra.

Löpning

Här behövs en lätt sko med dämpande sula. Den ska gärna ha stabil sula men flexible upptill i tyget så den följer med fotens rörelser och andas. För att få bästa skon ska man besöka en sportbutik där man kan testa hur man springer. Man får testspringa på ett löpband medan en dator läser av dina steg. Då kan man se hur du använder fötterna och vart du lägger mest belastning. Man undersöker saker som pronation och fotvalvet.

Vildmark och trekking

Här ska du ha rejäla skor med tjock sula så inga föremål kan tränga igenom. De ska gärna vara ankelhöga så du kan gå genom varierande terräng utan att få in massvis med grus och smuts i dem. Utsidan ska vara vattenskyddade och smutsavvisande så de håller längre. Dessa skor är tyngre och lite jobbigare att gå i än joggingskor men det behövs för att de ska klara av att vara i naturen.

Inomhus

När man motionerar inomhus är det viktigt att ha en sko som har vit sula undertill, annars kommer dem att lämna svarta märken på golvet. Går man till gymmet för att gymnastikpass eller för att lyfta vikter kan man ha ett par billiga skor som sitter skönt. Har man problem med fötterna kan man köpa till en avlastande sula. Spelar man handboll eller innebandy kan det dock vara bra att ha en löparsko eller liknande så fötterna klarar av belastningen när du hoppar och springer på hårt golv.

Comments are closed.