Tips inför skoköpet

shutterstock_197008808

Det händer ofta att man köper skor utan att tänka på mycket mer än att de verkar sitta bekvämt. Men med tanke på hur mycket tid man spenderar i dem så är det helt klart värt att tänka på både ett och annat.

Först och främst måste man ju säga att kravet man kan ställe på en sko kommer ju bero något på vad man faktiskt kommer att använda den till. Tipsen nedan kan man ju själv snabbt avgöra om de ens stämmer in på just den typen av sko man planerar att köpa.

  • Plös – köper man skor med plös kan man tänka på att en mjuk plös kommer att avlasta trycket från skosnöret och knuten man knyter.
  • Häl – hälen på skon ska alltid vara stadig, den ska inte glida upp och ned eller glappa när man går, det är så man drar på sig vattenblåsor.
  • Sula – kan man ta lös sulan på skon gör man det möjligt att själv justera den med inlägg som kan ge en det stöd för fotvalvet man behöver.
  • Klack – klacken på skorna bör inte vara för bred, något mellan 7 och 8 centimeter rekommenderas ofta. Den ska heller inte vara för hög, här är det omkring 1,5 centimeter som gäller.
  • Tåutrymme – det vanligaste felet med skor är att man inte har tillräckligt med utrymme för tårna, det bör vara minst 1 centimeter luft framför tårna och mellan 0,5 till 1 centimeter runt om, vilket inkluderar ovanför tårna.
Comments are closed.