Ta hand om fötterna på vintern

Det är inte bara under sommaren vi måste sköta om våra fötter utan det måste vi förstås också göra även under vinterhalvåret. För fötterna kan vintern utgöra en svår tid. När det är kallt är fötterna täckta av tjocka strumpor och skor under i stort sett hela dagarna och det är ytterst sällan vi har nöjet att kunna gå barfota.

Fräscha fötter

Fotomsorg

Men hur ska man resonera kring fotvård under vintern? Kanske fötterna behöver mindre omsorg när de skyddas av strumpor och skor? Mer om detta och lite annat om fotomsorg går det bra att läsa på Hemmets Journal.

För att motverka att fötterna inte andas ordentligt iklädda både strumpor och skor och för att undvika infektioner som till exempel fotsvamp bör fötterna tvättas regelbundet med varmt vatten och en mild tvål. Fötterna bör sedan torkas noga, särkilt viktigt är det att det blir torrt mellan tårna. Smörj in fötterna med hudkräm om de känns torra.

Tips för mjuka fötter

För att du ska kunna njuta av riktigt mjuka och fina fötter ger vi dig nedan lite andra bra tips för att sköta om dem:

  • Fila dina fötter ofta. Skrapa alltid bort död hud när du duschar. Genom detta kommer också cirkulationen av blodet igång, fötterna ser fräschare ut och mår bättre. Använd pimpsten eller sandpappersfil.
  • Massera fötterna regelbundet, helst varje kväll, använd för ändamålet olja eller hudkräm. Detta kan du med fördel göra på egen hand.
  • Bada fötterna. Använd till exempel en balja, två tomma glasslådor eller plocka fram ditt fotspa om du har något sådant. Droppa gärna i lite väldoftande olja.