Ta hand om dina älsklingar!

Pumps

Om dina älsklingar ska hålla länge så måste de få ömhet och kärlek. Med andra ord, ta väl hand om dina skor! När det är dags för nya sulor eller klackar så får man så klart lämna in skorna till en
skomakare men själva vården av materialet gör du själv.

Läder

För dina läderskor så använder man en hederlig skoborste för att få bort all smuts. En läderrengöringskräm hjälper till om man fått en svårare fläck. Skaffa skokräm på burk som innehåller mycket färgpigment som både impregnerar och gör lädret blankt. Stryk på krämen, låt torka i 10-15 minuter och borsta sedan in krämen och avsluta med att polera med en putsduk för att få en härlig glans. Skokrämen ger en liten del impregnering men de delar av året som är regniga och blöta så bör man även använda en impregneringspasta eller spray.

Mocka

Mocka och nubuck är lite känsligare än läder och behöver en annan vård. Här måste du använda speciellt framtagna rengöringsmedel och slipkloss. Slipa på fläckar och saltränder och använd sedan en skoborste för att få bort slipresterna. Skaffa en specialkräm som åter ställer och som även impregnerar. Låt torka in i cirka 10 minuter och rugga sedan upp ytan med en speciell mockaborste.  Även 10 minuter efter impregnering ska skon ruggas med mocksborsten.

Textil

Här finns det rengöringsschampo att köpa och fungerar bra när du vill få riktigt rena skor. Har sulan på dina sneakers blivit smutsig? Använd en skokräm med vitt färgpigment annars fungerar jif rengöringsmedel riktigt bra då de innehåller slipmedel. Obs! Använd bara om det inte finns detaljer på sulan som kan slipas bort. Spraya dina textilskor med impregneringsspray för att få skydd mot väta och smuts.

Oljat läder

Om inte skoborsten hjälper så använd ett rengöringsschampo vid behov.  Oljat läder behöver en behandling av fet pasta eller spray som ger skorna den nyoljade looken och som även skyddar och impregnerar skon. Tänk på att ljus skor bli lite mörkare av behandlingen.