Skillnader mellan herr- och damskor för löpning

löpare_109581608

När det kommer till skor är nog säkert alla medveten om att herrskor och damskor är ofta tydligt separerade i butikerna. I vissa fall kanske inte detta är tydligt varför. Man kan lätt tycka att de bara är något mindre i många avseenden och om man som man har mindre fötter kan väl ta en damsko istället? Detta är dock inte alltid fallet.

När det kommer till träningsskor i allmänhet är passformen ofta väldigt viktig, och inte bara för komfort. Träningsskor är i mycket större utsträckning utformade för att undvika skador som kan uppstå när man använder dem. Och när man specifikt talar om löparskor har tillverkarna faktiskt skapat sina skor efter olika förutsättningar som finns bland män och kvinnor.

Passformen är den avgörande faktorn här. Damskor är både smalare i hälen och bredare i framfoten, och även rent generellt lite smalare än herrskorna. Anledningen till det ökade utrymmet i framfoten är för att kvinnor har i större utsträckning problem med hallux valgus. Om en kvinna skulle ta på sig en herrsko för löpning skulle de säkert tycka att skon glappar något. Och detta beror på att herrskor har något rakare läst.

Utöver passformen finns det dock även skillnader i mellansulans densitet, vilket är området där all dämpning sker. Detta är av den enkla anledningen att kvinnor i regel är något lättare än män.

Men alla är ju olika och det är absolut möjligt att en kvinna skulle känna att foten sitter mer bekvämt i en herrsko och vice versa. Så länge man väljer den sko som passar en själv och ens löpsteg bäst spelar det ingen roll om man som man väljer en damsko eller som kvinna väljer en herrsko.

Comments are closed.