Så väljer du rätt sko för löparspåret

shutterstock_234417874

Löpning är en relativt billig sport att hålla på med, och det enda som egentligen är väsentligt att införskaffa är ett par bra löpskor!

Att ha rätt skor utifrån dina kroppsliga förutsättningar är viktigt för att undvika problem och skador när du springer, och dessutom kommer du märka att löpningen känns helt annorlunda med ett par skor anpassade för aktiviteten jämfört med ett par platta Converse. Lägg därför lite extra tid och energi på att hitta ett par bra skor när du ska ge dig på löpning.

Men, som sagt, det är inte så enkelt som att bara köpa ett par löparskor och nöja sig där. Alla skor för löpning är uppbyggda på olika sätt eftersom fötter ser olika ut. Marknaden erbjuder idag allt från barfotaskor till skor med dämpning. Utbudet av dessa kan te sig som en djungel och det som kan vara bra att tänka på är att storleken i dina löparskor oftast behöver vara något större än den storlek du har i vanliga fall. Detta eftersom att foten sväller lite när du springer, och för trånga skor kan ge trista och onda skador vid tåpartiet. Vet du med dig att du pronerar när du springer kan du behöva en sko med extra dämpning för att inte få ont i dina knän. Motsatsen till pronation är ett neutralt fotsteg. Du kan enkelt ta reda på vad du ska ha hemma genom att placera en fuktig fot på ett vitt papper. Ju mer du ser av foten, desto lägre fotvalv har du vilket innebär att du förmodligen behöver skor som ser till att du inte överpronerar.

Lägg med andra ord lite extra krut på att hitta ett par bra skor. Förutom att förebygga skador kan ett par riktigt bra löpardojor förbättra din löpteknik och därmed ge dig bättre resultat. Inte illa, va?

Comments are closed.