Rätt sula för din finsko

Finskor finns i många varianter när det kommer till både utseende och uppbyggnad. Ett extra viktigt val för oss i Sverige är valet av sula. Läder eller gummi, vad är egentligen bäst?

Gummisulor

I Sverige är det på grund av vårt varierande och fuktiga väder ett mycket passande val. Då sulan kan mönstras så får de dessutom bättre grepp i ojämna eller snöiga miljöer. Vill man att skon skall vara varmare så går det även att få skor med dubbel gummisula. Detta betyder att skon i tillägg även har en extra mellansula i läder. En annan fördel med gummi är att de har rätt mjukhet på direkten till skillnad från läder som man kan behöva gå i längre för att de skall nå sin fulla komfort.

Lädersulor

Lädersula är den klassiska sulan som än idag används på många finskor. Skor med enkel lädersula passar extra bra på sommaren i varmt och torrt väder. De är både följsamma och svala. Dubbel sula gör skon något varmare men är fortfarande opassande i vått väder. Så länge skon inte används i för fuktigt väder så kan hållbarheten vara betydligt längre än motsvarande gummisula. Lädret anpassar med tiden sig även efter din fots form vilket kan öka komforten.

Comments are closed.