Rätt sko till jobbet

shutterstock_314717762

Om du måste röra dig mycket om arbetsdagen, får du en del motion gratis. Men om man har fel sorts skor på sig, kan det straffa sig i längden. 

Skor med stålhätta

På industri- och byggområden är det krav på att man måste ha en viss typ av sko. De ska tåla trycka och ha stålhätta. Det minimerar dina val markant och ofta får man skorna av jobbet så du kan inte ens välja modell fritt.

För att göra dem bekvämare kan du istället göra avlastande sulor utefter dina egna fötter. Med specialgjorda inlägg får du stöd precis där du behöver det och kan gå med gott samvete. I början kan det kännas ovant och obekvämt, men så fort fötterna rättar sig efter sulorna kommer det att vara mycket skönare.

Välja fritt på jobbet

  • Om du har rätten att välja modellen själv, finns det några bra tips att ge:
  • Sandaler är bra för fötterna, det är luftigt och skorna är lätta att gå i hela dagen. Men alla arbetsplatser tillåter inte sandaler. Då kan man alltid välja en sko med material som andas såsom membran och skinn.
  • Om du har en specialanpassad sula är valen friare, du kan köpa ett par billiga dojor som du gillar och sedan använda sulan för att de ska bli bekväma att gå i hela dagen.
  • Ta ut sulan mellan arbetspassen för att vädra ut skorna.
  • Om du känner att du får ont i fötter och/eller vader på jobbet kan du behöva stödstrumpor. Kompressionen minskar svullnad och ökar blodcirkulationen. Ett jättebra hjälpmedel för friskare ben och mindre åderbråck.
  • Kräver ditt jobb finskor såsom lack- och klackskor, behöver du alltid se till att de är stadiga och dämpande. För män kommer sulan tillbaka, för kvinnor kan man behöva små kuddar under häl eller framfot för att avlasta. Kvinnor borde också välja skor med kilklack eftersom de är klart stadigast.
Comments are closed.