Löparskor

LöparskoÄr det så att du är en motionär eller idrottare, då har du sannolikt också ett par löparskor som du använder på reguljär basis i din träning. Men hur mycket vet du om dina löparskor egentligen? Vi ger några matnyttiga tips som kan vara bra att ha koll på.

Skornas livslängd

Löparskor har precis som andra skor en begränsad livslängd. Skillnaden är att i ett par vanliga skor så märker du att skorna är utslitna när de börjar bli trasiga och sladdriga – med löparskor måste du tänka ett steg längre. Det är ett antal faktorer som spelar in i dess livslängd som vi tar upp här nedanför. Det som är viktigt när du köper löparskor är att det är av god kvalitet och inte ett par skor som du bara får problem med – av olika orsaker. Här är alltså några faktorer du ska ha i åtanke.

  • Hur ofta du använder dem – alltså hur ofta du springer helt enkelt. 
  • Din fysiska status – hur mycket har du sedan tränat, hur mår din kropp överlag med leder och liknande.
  • Fottyp – ta reda på vilken som är din fottyp och vars trycket på din fot är störst.
  • Hur är ditt löpsteg – detta anknyter till ovanstående punkt, hur du tar dina steg avgör vilken typ av sko och sula du behöver.

Man brukar säga att en träningssko av god kvalitet brukar hålla någonstans mellan 100 och 150 mil, vilket innebär att för någon som springer på regelbunden basis, så håller skorna i ungefär ett år och om du använder dem mer sällan, då gäller cirka 1,5-2 år. Kom ihåg att det bär sig att köpa kvalitet, att slippa få ont är en sak, men det är förslitningsskador som inte visar sig förrän lång senare som är den verkliga boven. Att köpa dålig kvalitet är bara att skjuta sig själv i foten.

Köp kvalitet

Att köpa kvalitet har vi redan skrivit är viktigt för hälsan, men visst är det så att det kostar lite för kvalitet. Ett tips är att testa ut skor i butik och hålla koll på vilken modell som passade bäst och efter detta ta en titt på nätet om det finns till billigare pris. Exempelvis Zalando.se brukar vara en sajt som har bra priser i jämförelse med konkurrerande aktörer. Annars går det även att kolla upp saken via prisjämförelsesajter där det också ofta kan finnas tester och recensioner som i den artikeln om dålig kvalitet som vi länkade till här ovanför.