Cykelskor

10545919-cycling-shoe-prepared-for-triathlon

Det är många som börjar träna cykling utan att skaffa ett par riktiga cykelskor, istället använder de vanliga jogging- eller löparskor. Cykelskor har dock flera fördelar som kan vara bra att uppmärksamma.

De största fördelarna med att använda riktiga cykelskor är att man ökar effektiviteten när man cyklar eftersom att man får ut mycket mer av varje tramptag på pedalerna. Det finns också flera cykelfantaster som tycker att det är mycket skönare att cykla med cykelskor då man kan slappna av på ett annat sätt när foten sitter fast i pedalerna. Det kan dock vara lite ovant till en början men man vänjer sig efter efter att ha cyklat ett par gånger. Var dock beredd på att ramla en eller två gånger i början då skon inte släpper från pedalen som man tror att den ska göra.

Att hitta den perfekta skon kan vara något som är väldigt svårt att göra då alla har olika preferenser när det kommer till skor men det finns några saker som man alltid kan kolla efter som behövs för att skorna ska hjälpa dig med din cykling. Här kommer de fem viktigaste sakerna man ska tänka på när man tittar på cykelskor:

  1. Passform och stoppning – det finns ingen direkt standard, cykelskor har antingen tjock eller tunn stoppning, men det är inget som säger att en med mjuk stoppning kommer att sitta skönare. Vad man ska lägga mer vikt på är utrymme för tårna, bra omfamning för vristen och ett bra hälgrepp.
  2. Spännsystemet – cykelskor har oftast mellan två och tre spännen över vristen som finns där för att man ska kunna dra åt skorna ordentligt över foten. På de dyrare cykelskorna är den översta remmen ofta försedd med ett klicksystem som gör det lättare att justera passformen.
  3. Klossmonteringen – på en mountainbike är det lätt att fästa klossarna, detta beror på att att pedalsystemet på mountainbike är alla anpassade efter en och samma standard. Raceskor är däremot gjorde för en av två olika system och passar betydligt färre cyklar.
  4. Sulan – cykelskor kommer med antingen en hård eller en smidig sula. Båda har sina fördelar: den hårda sulan ger bättre och mer direkt kraftöverföring medan en smidig sula är betydligt skönare om man måste gå i dem emellanåt. Hårda sular gör dock att det är jobbigare att trycka ned pedalerna om skorna även är styva när man vrider dem.
  5. Ventilation – vissa modeller av cykelskor är försedda med insugningskanaler, dessa hjälper till att släppa ut fotsvett och är något man ska se till att skorna har om man har besvär med detta.

Följer man dessa råd bör man kunna hitta ett par cykelskor som passar ens fötter och är sköna att cykla i, även under längre pass.

Comments are closed.